Herkomst: Frankrijk, grensgebied met Zwitserland en Italië
Melk: Rauwe koemelk
Familie: Halfharde kaas
Vorm: Cylindrisch, 8 cm hoog
Kenmerk: afgeroomde melk dus laag vetpercentage (20-40%)
Tomme de Savoie is een halfharde kaas gemaakt in de Savoie door gespecialiseerde kaasmakers.
Voor deze kaas wordt gebruikgemaakt van rauwe koemelk. De kaas is te herkennen aan zijn grijze korst en is van binnen zeer lichtgeel. Soepel zacht deeg met onregelmatige gaatjes. Deze kaas heeft een geur die als 'muf' of een 'grottengeur' wordt omschreven, maar ruikt ook naar gras, karamel en paddenstoelen.
Tomme de Savoie, evenals de meeste Tommes, wordt doorgaans gemaakt van magere melk waarvan het grootste deel van de room is verwijderd om boter of vettere kazen te maken. Als gevolg daarvan zijn Tomme de Savoie kazen relatief magere kazen (een vetgehalte van tussen de 20 en 40%).
De kaas wordt het gehele jaar gemaakt. Er zijn subtiele smaakvariaties afhankelijk van of de melk waarmee de kaas gemaakt wordt afkomstig is van koeien die gras (zomer) of hooi (winter) gegeten hebben.