De papegaaivis is een baarsachtige die in scholen leeft tussen de koraalriffen in de zuidelijke wateren, met name in de Indo-Pacifische Oceaan. De soort komt voor op diepten tot 35 meter.
Papegaaivissen kunnen tot 1 meter lang worden bij een gewicht van maximaal 14 kg. Ze zijn zeer bont gekleurd. De jongen zijn meestal neutraal bruin of groenig, later komen er rijkere accenten bij. Er bestaan zeer veel verschillende soorten. Met hun sterke bek schrapen zij algen van de koraalrotsen af, waarbij soms ook brokken koraal worden verorberd. Meestal leeft de vis solitair. In groepsverband kan de papegaaivis van sekse veranderen als dat nodig is voor de voortplanting. Opvallend is de snavel waarmee de dode stukken koraal worden afgeknabbelt. Eigenlijk zorgt deze vis er voor dat het koraal schoon wordt. De eitjes worden afgezet in de maanden oktober t/m december.
De door de papegaaivis vermalen onverteerbare kalkskeletten zinken als fijn wit zand naar de bodem. Deze uitwerpselen dragen in belangrijke mate bij aan het ontstaan van tropische witte zandstranden. Deze vis laat zich stomen, bakken of grillen.