NIET BESCHIKBAAR JULI - SEPTEMBER
De Abalone, of Ormeau, in de volksmond UpperTen Schelp genoemd omdat hij zo exclusief is, ook wel wel Zee-oor, Venusschelp, Paua, is een groot schelpdier, kan wel 20 centimeter worden, al worden er ook nog grotere exemplaren gezien. Het is een eetbare zeeslak die een parelmoeren schelp als schild heeft. In de ovale koepelvormige schelp zit een dier dat een vrouwtje is als hij er groenig uitziet en een mannetje als hij meer beige van kleur is. Die kleur zie je alleen als het dier van zijn schelp wordt ontdaan.
In de jaren 20 werd het abalonevlees populair. Het zachte weekdier werd gebakken in boter en viel in de smaak bij velen. Japanse en Chinese immigranten vingen aan de westkust van Amerika de schelpdieren om ze te exporteren naar hun thuislanden. De weekdieren zouden een medicinale werking hebben en de zinnen prikkelen.
Tegenwoordig vooral te verkrijgen bij Japanse restaurants waar ze o.a. als sashimi worden opgediend.